Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Το σενάριο της κρίσης του ευρώ μου θυμίζει το παιχνίδι του παπά!


Το παιχνίδι για όποιους δέ ξέρουν είναι με τρία χαρτιά και εσύ (ο τυχερός) προσπαθείς να βρείς τον παπά (ρήγα βαλέ ή ότι άλλο) αφού στα ανακατεύει μπρος σου ο παπατζής!
Λοιπόν η ομάδα του παπατζή αποτελείται από 3 - 4 άτομα συνήθως. Τον παπατζή, τον τσιλιαδόρο και τους δύο που το παίζουν πελάτες σαν εσένα και πού ο ένας σίγουρα έπαιζε πριν από σένα και κέρδιζε!
Περαστικός εσύ κοιτάς που κερδίζει και αποκρίνεσαι "Τί κάνετε εδώ ρε παιδιά πως παίζουμε? "Ο πελάτης ή ο άλλος που δέ παίζει ακόμη σε φτιάχνει λέγοντάς σου πως ο παπατζής είναι χαζός και κοίτα να δείς πόσα μάζεψε ο άλλος κλπ και εγώ ξέρω πως ο παπάς που ψάχνουμε είναι το τσαλακωμενο χαρτί και τελος πάντων ψήνεσαι να παίξεις!
Ο παπατζής σου δίνει 2 - 3 γύρους και κερδίζεις, φωνάζει, βρίζει και εσύ γλυκαίνεσαι και βάζεις μεγαλύτερα ποσά. Τότε μόλις βγάλεις από το πορτοφόλι σου το αξιοσέβαστο ποσό για να διπλασιάσεις και τα ακουμπάς πάνω στο τραπέζι τρέχει ο τσιλιαδόρος και φωνάζει ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ τα μαζεύουν όλα από μπρος σου πριν καταλάβεις ενώ ο άλλος "πελάτης" σε τραβάει να φύγεις για το καλό σου μακριά και του λές και ευχαριστώ!
...
Ηταν λοιπόν οι "ελεύθερα" ή τουλάχιστον με ίσους σχετικά όρους ανταγωνιζόμενες μεταξύ τους οικονομίες της Γαλλίας - Γερμανίας - Ιταλίας και μας λέγαν πως τα επιτεύγματά τους ΔΕΝ είναι λόγω του μεγέθους! της τεχνογνωσίας! της παιδείας! της κοινωνικής στήριξης αλλά χάρη στην ελεύθερη και ιδιωτική αγορά...Το πιστεύουν λοιπόν οι άλλες χώρες και αρχίζουν να παίζουν με τους δικούς του κανόνες! και στην αρχή να τα επιτόκια τα χαμηλά, να οι επιδοτήσεις ,να τα δάνεια και οι επενδύσεις και εσείς πιστεύετε πως είναι αληθινά οπώτε βάζεις στο παιχνίδι όλο περισσότερα. Ιδιωτικοποιείς συγκοινωνίες, δρόμους, γέφυρες, λιμάνια, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο... Βλέπεις κάτι να κινείται αλλά δέ σου είναι αρκετά...Βάζεις λοιπόν μέσα στις επενδύσεις των μετοχών πρίν ανεβούνε κιάλλο όπως σου λένε οι φίλοι σου οι Αμερικάνοι οι Άγγλοι και λοιποί και θές πιό γρήγορα πιό πολλά! Η ανάπτυξή σου λένε δέν είναι αρκετή και μάλλον φταίει το νόμισμά σου! δέν είναι σταθερό για να ΕΡΘΟΥΝ οι επενδύσεις... και εσύ παίρνεις απο τα δικά τους τότε σάν χάρη επειδή είναι πιό ελεύθερο και σταθερό! και αφήνεις ελεύθερους τους κανόνες εισόδου εξόδου κεφαλαίων από την χώρα σου!

Τότε σκάει μύτη ο τσιλιαδόρος και φωνάζει ΚΡΙΣΗ και οι Γάλλοι Γερμανοί Ιταλοί Άγγλοι Αμερικάνοι πέρνουν τη μπάνγκα και τρέχουν να φύγουν μακρυά ενώ σου ρίχνουν και μια τρικλοποδιά.
Και όταν σε πιάσει η κρίση εσύ δέ μιλάς γιατί πιστεύεις πως φταις που δέ πούλησες περισσότερα νωρίτερα όταν κέρδιζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: