Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

ενεργοί πολίτες

Printer-friendly versionSend to friend

Στον σταθμό Πετράλωνα του ΗΣΑΠ, από την έξοδο των Ανω Πετραλώνων, υπάρχουν δύο δημοτικά σχολεία. Σε μια περιοχή χωρίς πεζοδρόμια, με παρκαρισμένα αυτοκίνητα σύρριζα στους τοίχους και διερχόμενα οχήματα που δεν μειώνουν ταχύτητα, δεν χωρούν τα παιδικά πόδια. Πόσω μάλλον τα καροτσάκια και οι αγχωμένοι γονείς που τρέχουν να προλάβουν το κουδούνι.

Άρθρο της Μάρνυς Παπαματθαίου, για την εφημερίδα Το Βήμα, της 29ης Απριλίου του 2010

«Αν έχεις ένα παιδάκι και πρέπει να το πας στο σχολείο, συνειδητοποιείς ξαφνικά ότι οι συνθήκες είναι πολύ χειρότερες από εκείνες που αντιμετώπιζες εσύ όταν πήγαινες σχολείο.Και τότε πρέπει να κάνεις κάτι επειγόντως» λέει ο κ. Κώστας Μπεβεράτος, πατέρας μιας 7χρονης μικρής που πηγαίνει στο 138ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών. Το σχολείο στεγάζεται στο ίδιο κτίριο με το 76ο Δημοτικό, ακριβώς απέναντι από τον σταθμό του Ηλεκτρικού. «Εγώ από τη Β΄ Δημοτικού πήγαινα μόνος μου στο σχολείο.Τη δική μου κόρη ούτε να το σκεφθώ δεν μπορώ ότι θα την άφηνα ποτέ να κάνει κάτι τέτοιο» συνεχίζει.

Ο κ. Μπεβεράτος και άλλοι γονείς των δύο δημοτικών στα Ανω Πετράλωνα αποφάσισαν ότι δεν μπορούν να ανεχθούν- και να περιμένουν- τη λογική μιας κουλτούρας που επιτάσσει ότι τις αποφάσεις τις παίρνουν οι πολιτικοί, οι επιτροπές και οι κοινωνικοί φορείς, ενώ οι πολίτες κάθονται και περιμένουν. «Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε και να μην παίρνουμε καμία ευθύνη ως πολίτες.Είμαστε όλοι υπεύθυνοι και ένοχοι για τα προβλήματα. Κατεβαίνουμε με τα παιδιά μας στο σχολείο κάθε ημέρα προχωρώντας στη μέση του δρόμου,μέσα από στενά όπου δεν χωρούν και πεζοί και αυτοκίνητα.Δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε να συμβεί κάτι άσχημο για να αντιδράσουμε» λέει ο κ. Μπεβεράτος.

Γονείς των δύο σχολείων αποφάσισαν να μαζέψουν υπογραφές με αίτημα προς τις δημοτικές αρχές της περιοχής τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων και μια σειρά οδικών ρυθμίσεων έξω από το σχολείο. Δεν σταμάτησαν όμως εκεί. Εφτιαξαν ένα blog (www.alfa-vita. blogspot.com), το οποίο λειτουργεί ως κέντρο ενημέρωσης και παροχής σημαντικών πληροφοριών. Παράλλα με πρωτοβουλία των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων πήγαν στα σχολεία τους και καθάρισαν, έβαψαν και διόρθωσαν σε πρώτη φάση τον προαύλιο χώρο. Ενας βαφέας, ένας μαραγκός, άλλος υδραυλικός, άλλος γραφίστας, (ο σύλλογος έφτιαξε και ένα όμορφο ημερολόγιο του 2010 που διαθέτουν αντί 5 ευρώ σε κάθε ενδιαφερόμενο). Ολοι όσοι θέλησαν, φάνηκαν χρήσιμοι στη σχολική κοινότητα και κυρίως στα παιδιά τους. «Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η λογική της αυτοδιαχείρισης μπορεί να φτιάξει την καθημερινότητά μας» λέει ο κ. Μπεβεράτος. «Αυτό που μας φαίνεται εξωφρενικό είναι η αδιαφορία της διοίκησης» καταλήγει.

«Εδώ υπογράφω» τιτλοφορείται το αφισάκι που έφτιαξαν οι γονείς στα δύο σχολεία των Ανω Πετραλώνων με τα αιτήματά τους προς τις δημοτικές αρχές που θα υποβληθεί την προσεχή Παρασκευή. Ως σήμερα έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 200 υπογραφές. «Η ευθύνη για την κατάπτωση που βιώνουμε γύρω μας βρίσκεται σε μικρές ή μεγαλύτερες επιλογές που γίνονται διαρκώς από τον καθένα μας» αναφέρεται στο κείμενο. «Η διαβίωση που επιφυλάσσουμε για τα παιδιά μας στην πόλη όπου μεγαλώνουν είναι χειρότερη από αυτήν που βιώσαμε εμείς ως παιδιά. Καθώς όμως είμαστε άνθρωποι,έχουμε τη νόηση ώστε να διακρίνουμε αυτή την εξέλιξη και να ενεργήσουμε ώστε να την ανατρέψουμε».

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Οι γονείς Πετραλώνων περιμένοντας τις Αρχές να ευαισθητοποιηθούν έχουν κάθε καλή διάθεση να μοιραστούν όσα έχουν μάθει, προσπαθώντας να βρουν λύση στο πρόβλημα που ταλανίζει τους ίδιους και τα παιδιά τους:

ΠΡΟΣΟΧΗ! Κάθε ερώτηση, αναφορά ή καταγγελία προς το Δημόσιο πρέπει να πρωτοκολλάται στη σχετική υπηρεσία προκειμένου να είναι έγκυρη και δεσμευτική ως προς την απάντησή της. Σε περίπτωση αποστολής της αναφοράς με τηλεομοιοτυπία, ο αριθμός πρωτοκόλλου πρέπει επίσης να απαιτηθεί σε έντυπη μορφή τηλεομοιοτυπίας και όχι προφορικά. ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ προσθέστε στο έγγραφό σας τη φράση: «Επιφυλάσσομαι για το μέλλον να προβώ σε κάθε νόμιμη ενέργεια προκειμένου να αποζημιωθώ για κάθε υλική και ηθική βλάβη που μου προξενείται από την πλημμελή άσκηση καθηκόντων υπαλλήλων της υπηρεσίας σας».

ΕΥΓΕΝΙΚΑ πείτε ότι: «Η διαρκής διαπραγμάτευση για το αυτονόητο συνεπάγεται για τον κάθε πολίτη απώλεια χρόνου, χρήματος και το σημαντικότερο, απώλεια ψυχικής ηρεμίας. Καταστάσεις που οδηγούν στην ουσιαστική υποβάθμιση του επιπέδου ζωής του, ακόμη και στη αναίρεση των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του».

ΧΤΥΠΗΣΤΕ ΣΤΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ. «Κάθε οργανισμός μικρός ή μεγάλος λειτουργεί λανθασμένα όταν διοικείται λανθασμένα από ανθρώπους αδιάφορους, ατάλαντους ή, στη χειρότερη περίπτωση, ιδιοτελείς. Ευελπιστώ ότι είναι στις προθέσεις σας στη συγκεκριμένη περίπτωση να αποδείξετε ότι αυτό δεν θα επιβεβαιώνεται επί μακρόν».

Αίθουσες χωρίς παράθυρα

Στον Χορτιάτη της Θεσσαλονίκης οι γονείς βγαίνουν στους δρόμους επειδή οι συνθήκες που βλέπουν καθημερινά στα σχολεία της περιοχής τούς έχουν οδηγήσει σε απόγνωση. Τα παιδιά κάνουν μάθημα σε αίθουσες χωρίς παράθυρα, στην αίθουσα των καθηγητών ή και στον διάδρομο του κτιρίου...

«Το αίτημά μαςείναι ένα καινούργιο 12θέσιο γυμνάσιο. Εδώ και 2,5 χρόνια όμως το ιδιοκτησιακό καθεστώς του οικοπέδου στο οποίο θα χτιζόταν δεν έχει ξεκαθαρίσει.Οπότεδεν μας μένει επιλογή από το να ρίξουμε τον πήχη των απαιτήσεών μας. Αλλά δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι τα παιδιά μας κάνουν μάθημα σε εσωτερικές αίθουσες χωρίς παράθυρα» λέει η πρόεδρος του συλλόγου γονέων του 2ου Γυμνασίου κυρία Ειρήνη Γιαννούδη. Οι γονείς των παιδιών και κάτοικοι της περιοχής έκαναν μία ακόμη πορεία προς το τοπικό δημοτικό κατάστημα όπου και επιδόθηκε ψήφισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: