Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Τείχος σιωπής για τον θάνατο του 8χρονου

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 12 Απριλίου 2010, 19:35

Βασίλης Γ. Σαρημπαλίδης



Σοκ στην κοινή γνώμη έχει προκαλέσει, από την Κυριακή το μεσημέρι, η υπόθεση θανάτου ενός αγοριού οκτώ ετών, το οποίο βρέθηκε στην πίστα «Αuto Festival» στις Αφίδνες, για να παρακολουθήσει φιλικό αγώνα αυτοκινήτου μαζί με τον πατέρα και τον, επίσης οκτάχρονο, αδερφό του. Το άτυχο παιδί σκοτώθηκε σχεδόν ακαριαία, όταν ο οδηγός ενός Mitsubishi EVO έχασε τον έλεγχο του οχήματος και έπεσε πάνω του. Προς στιγμήν επικράτησε πανικός, με τους θεατές να έχουν σαστίσει, ενώ οι γιατροί που βρέθηκαν στην πίστα, προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες, αφού δεν υπήρχε ασθενοφόρο, αλλά ούτε και ο κατάλληλος εξοπλισμός (Levin, σετ τραχειοτομίας, οροί, φλεβοκαθετήρες, ούτε απλό επιδεσμικό υλικό).

Αθώος ο οδηγός

Το άτυχο παιδί εξέπνευσε, ενώ ο αδερφός και ο πατέρας του μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο βαριά τραυματισμένοι.

Το σοκαριστικό video αμέσως μετά το δυστύχημα



Όπως ήταν αναμενόμενο, ο αγώνας διεκόπη και σε ελάχιστα λεπτά έκανε την εμφάνισή της η Αστυνομία για να πάρει καταθέσεις. Ο οδηγός του Mitsubishi συνελήφθη στα πλαίσια του αυτοφώρου και δικάστηκε τη Δευτέρα το πρωί με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και της πρόκλησης σωματικών βλαβών από αμέλεια. Το δικαστήριο έκρινε πως ο 38χρονος οδηγός που διέθετε αγωνιστικό δίπλωμα, δεν έφερε ευθύνη για τον τραγικό χαμό του οκτάχρονου παιδιού και τον σοβαρό τραυματισμό του, επίσης οκτάχρονου, αδελφού του. Την ώρα που κατέφθασε η Αστυνομία, όλα τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής «εξαφανίστηκαν», ενώ στο σημείο δεν παρέμεινε ούτε ο πρόεδρος της ΕΛΠΑ, Βασίλης Δεσποτόπουλος, που βρισκόταν εκεί για να παρακολουθήσει τον αγώνα.

Πήραν εντολή να τα μπαλώσουν;

Σύμφωνα, μάλιστα, με όσα κατήγγειλε στη zougla.gr στέλεχος της ΕΛΠΑ, που δεν θέλησε να αποκαλύψει το όνομά του, στο θέμα εμπλέκεται ακόμα και ο πρόεδρός της, ο οποίος φέρεται να έχει δώσει εντολή να «μπαλώσουν» το θέμα: «Έχει συμφωνηθεί και έχει δοθεί εντολή από τον Δεσποτόπουλο και τον Χαλιβελάκη να ρίξουμε την ευθύνη στον οδηγό στο 100% και να πούμε ταυτόχρονα ότι εκεί πέρα δεν υπήρχαν θεατές και ότι εκείνη την ώρα μπορεί να πέρναγε με τα παιδιά του».




Προκαταρκτική εξέταση

Τα πράγματα, όμως, περιπλέκονται ακόμα περισσότερο, αφού ο εισαγγελέας, Δ. Γκύζης, ανέλαβε να διεξάγει προκαταρκτική εξέταση, που διετάχθη τη Δευτέρα, με στόχο να διαπιστωθεί εάν διεπράχθησαν και από ποιους αδικήματα, όπως ανθρωποκτονία από αμέλεια, πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης από αμέλεια και διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών. Στο μικροσκόπιο της έρευνας θα μπουν όλα τα στοιχεία, μεταξύ των οποίων και αυτά που αφορούν στην καταλληλότητα της πίστας.

Χαρακτηριστικά, σημειώνεται ότι το πυροσβεστικό όχημα αποχώρησε για 30-45 λεπτά περίπου, επειδή έπρεπε να σπεύσει σε φωτιά στο Καπανδρίτι, ενώ την ίδια ώρα ο αγώνας συνεχίστηκε κανονικά. Επίσης, το ασθενοφόρο, που δεν υπήρχε στο χώρο, έκανε 45 περίπου λεπτά να φτάσει στην πίστα. Τέλος, ο γιατρός του αγώνα που εμφανίζεται στα χαρτιά (Νίκος Παππάς) δεν ήταν παρών, αλλά είχε εφημερία στο Κέντρο Υγείας Λουτρακίου, ενώ αυτός που ήταν παρών στο περιστατικό (Σπύρος Ηλιόπουλος) δεν είχε ειδοποιηθεί από άνθρωπο της διοργάνωσης, αλλά από φίλο του, οδηγό αγώνων, χωρίς το όνομά του να εμφανίζεται πουθενά. Τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι πάρα πολλά, αλλά το πιο σημαντικό έχει να κάνει με το ποιος φέρει τελικά την ευθύνη.

Ακούστε τι δήλωσε στη zougla.gr ο γιατρός του αγώνα, Νίκος Παππάς




Οι δηλώσεις στη zougla.gr του κ. Σπύρου Ηλιόπουλου, τον οποίο οι διοργανωτές παρουσιάζουν ως γιατρό του αγώνα




Μαρτυρίες

Σύμφωνα με τον Παύλο Αλέπη, ο οποίος ήταν αυτόπτης μάρτυρας και συμμετέχει 35 χρόνια σε αγώνες αυτοκινήτου ως οδηγός, αλλά και ως μηχανικός, «200% φταίει η οργανωτική επιτροπή. Ήταν απαράδεκτη, ανεπαρκής και επικίνδυνη». Στα παραπάνω συμφώνησε και ο διοργανωτής αγώνων, Μανώλης Διακάκης, που μίλησε και αυτός στη zougla.gr.

Ακούστε τη μαρτυρία του κ. Παύλου Αλέπη στη zougla.gr




Ακούστε τι λέει ο διοργανωτής αγώνων, Μανώλης Διακάκης, για το σημείο που σκοτώθηκε το οκτάχρονο αγόρι




Σχετικά με την πίστα

Η συγκεκριμένη πίστα, για όσους γνωρίζουν, μόνο πίστα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Στην ουσία, πρόκειται για ένα ασφαλτωμένο οικόπεδο, στο οποίο η προσθήκη των λεγόμενων Jersey (κόκκινα και λευκά πλαστικά που γεμίζουν με νερό) βοηθά τους οδηγούς να ξεχωρίζουν την ειδική διαδρομή. Να σημειώσουμε ότι υπάρχουν διαφόρων ειδών Jersey. Ωστόσο, δεν ξέρουμε αν τα συγκεκριμένα κάλυπταν τις προδιαγραφές ασφαλείας για έναν τέτοιο αγώνα. Τέλος, όσον αφορά τον αγώνα, ο συγκεκριμένος διοργανώθηκε για φιλανθρωπικό σκοπό και όλα τα μέλη της επιτροπής πήγαν να βοηθήσουν αφιλοκερδώς.

Διαβάστε επίσης:

Η στιγμή του τραγικού δυστυχήματος στις Αφίδνες, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 11 Απριλίου 2010, 18:49

Νεκρός ανήλικος σε αγώνα αυτοκινήτων , Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 11 Απριλίου 2010, 13:19

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 12 Απριλίου 2010, 22:38

Δεν υπάρχουν σχόλια: