Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στο υπουργείο Εργασίας

Τη ζωή του έχασε το απόγευμα της περασμένης Κυριακής ένας 32χρονος Αιγύπτιος που εργαζόταν σε κτίριο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, επί της οδού Κοραή, πέφτοντας από τον τρίτο όροφο την ώρα που είχε βγει για να καθαρίσει τα τζάμια. Η Παναττική Ένωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού καταγγέλλει στο tvxs.gr πως όχι απλώς δεν υπήρχε κανένα μέτρο προστασίας του εργαζόμενου, αλλά και πως το θύμα εργαζόταν παράνομα.

Το θύμα εργαζόταν ως καθαριστής τζαμιών στο υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, και συγκεκριμένα στη Γενική Γραμματεία Κοινοτικών και άλλων Πόρων, αρμόδια, επίσης, για τη διαχείριση και ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, στην οδό Κοραή 4. Το απόγευμα της Κυριακής και ενώ είχε βγει από το παράθυρο του τρίτου ορόφου, έπεσε στο έδαφος. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου και ξεψύχησε.

Καθότι εργατικό ατύχημα, η αστυνομία αυτεπάγγελτα άσκησε ποινική δίωξη στην Επιθεώρηση Εργασίας. Το Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου Αθηνών πραγματοποίησε τη Δευτέρα έλεγχο στο χώρο.

Όπως εξηγεί στο tvxs.gr η κ. Βλασία Παπαθανάση, γενική γραμματέας της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού, ιδιαίτερη σημασία έχει, όμως, και το γεγονός ότι «το έργο καθαρισμού του κτιρίου είχε ανατεθεί σε εργολαβική εταιρεία. Ο άτυχος εργαζόμενος απασχολούνταν στην επιχείρηση με μπλοκ παροχής υπηρεσιών και εμφανιζόταν ως εργολάβος. Ωστόσο, έπειτα από έρευνα, η Παναττική Ένωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού διαπίστωσε ότι από τη σύμβαση έργου απαγορευόταν η υπεργολαβία. Η εταιρεία δηλαδή δεν είχε το δικαίωμα να εμφανίσει κάποιον άλλον να κάνει υπεργολαβία σε ένα τμήμα της εργολαβίας που είχε αναλάβει. Ουσιαστικά, ο εργαζόμενος είχε σχέση εξαρτημένης εργασίας και αποτελούσε προσωπικό της εταιρείας, απλώς είχε υποχρεωθεί να δηλώνεται ως ελεύθερος επαγγελματίας».

Το πρωί της Τετάρτης, μέλη της ΠΕΚΟΠ πραγματοποίησαν επίσκεψη στο χώρο για να ενημερωθούν για τα αίτια του δυστυχήματος. Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου δεν συναντήθηκε μαζί τους, διότι δεν βρισκόταν εκεί. Όπως εξηγεί η κ. Παπαθανάση, από μόνοι τους, καθώς η γραμματέας του δεν ήθελε να τους δεχτεί, τα μέλη της ΠΕΚΟΠ απευθύνθηκαν - έπειτα από ένταση - στον προϊστάμενο του τμήματος διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, ο οποίος τους ενημέρωσε πως η Επιθεώρηση Εργασίας επισκέφτηκε το κτίριο, πως ο ίδιος έλειπε σε διακοπές και δεν είχε γνώση της κατάστασης και πως αναμένουν το σχετικό πόρισμα για την υπόθεση.

Μέλη της ΠΕΚΟΠ συναντήθηκαν και με τον προϊστάμενο της υπηρεσίας του Κέντρου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου που έχει αναλάβει να εξακριβώσει τα αίτια του θανάτου και στη συνέχεια έκαναν νέα καταγγελία στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, μετά από διαπίστωση κι άλλων παραβιάσεων εκ μέρους της εταιρείας.

Το θύμα ήταν πατέρας 4 ανήλικων παιδιών. Απλοί άνθρωποι έχουν δραστηριοποιηθεί ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα για την οικογένειά του.

«Ένας άνθρωπος έχει χάσει τη ζωή του, έχε πέσει έχει σκοτωθεί και αν εμείς δεν το μαθαίναμε τυχαία, θα είχε συγκαλυφθεί το περιστατικό», τονίζει η κ. Παπαθανάση.

Αύριο, Πέμπτη, στις 12:00 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνάντηση της ΠΕΚΟΠ με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, ενώ θα επιχειρηθεί και συνάντηση με την υπουργό και την υφυπουργό.

* Το tvxs.gr επικοινώνησε με την εταιρεία, αλλά κανένα από τα διαθέσιμα τηλέφωνά της δεν απαντούσε.


http://www.tvxs.gr/news/
14:10 - Τρί 21/12/2010, tvxsteam

Δεν υπάρχουν σχόλια: