Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Πρόστιμο 12,5 εκατ. ευρώ στην Carrefour από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Πρόστιμο 12,5 εκατ. ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Carrefour Μαρινόπουλος Α.Ε. για εναρμονισμένη πρακτική στον καθορισμό τιμών πώλησης και προμηθειών. Από τη μεριά της η εταιρεία τονίζει ότι σέβεται τον θεσμικό ρόλο της Επιτροπής Ανταγωνισμού και προσθέτει ότι επιφυλάσσεται για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος της.

Όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η εταιρεία καταδικάστηκε ομόφωνα διότι "καθόριζε τις τιμές μεταπώλησης στο δίκτυο δικαιόχρησης (franchise) για τη λειτουργία καταστημάτων «5’Mαρινόπουλος». Επίσης διότι περιόριζε τις διασταυρούμενες πωλήσεις μεταξύ των διανομέων και δικαιοδόχων εντός του συστήματος (σε συνδυασμό με ρήτρες αποκλειστικής προμήθειας)".

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Carrefour εφάρμοζε πολιτικές καθορισμού τιμών μεταπώλησης, αφενός μέσω συμβατικών ρητρών που δέσμευαν τους δικαιοδόχους να ακολουθούν κατά κανόνα τις προτεινόμενες από αυτήν τιμές λιανικής πώλησης των προϊόντων τους, και αφετέρου μέσω ηλεκτρονικού συστήματος που – κατά την πρώιμη φάση λειτουργίας του – καθιστούσε τη διαχείριση τιμών ιδιαίτερα δυσχερή και χρονοβόρα στην πράξη, επιτείνοντας έτσι τη διαρθρωτική ακαμψία των τιμών.

Η Επιτροπή υποχρέωσε την εταιρεία να παύσει τις διαπιστωθείσες παραβάσεις και την απείλησε σε περίπτωση συνέχισης ή επανάληψης των παραβάσεων, με χρηματική ποινή ύψους 10.000 ευρώ για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσής της. Πρόκειται για τη δεύτερη κατά σειρά καταδίκη της ελληνικής θυγατρικής της πολυεθνικής Carrefour.

Προηγήθηκε η «υπόθεση DIA», στην οποία επιδικάστηκε πρόστιμο πέντε εκατομμυρίων ευρώ. Το θέμα ξεκίνησε μετά από καταγγελίες των εταιρειών Σίσκος Γκρουπ Α.Ε., Θεσσαλονίκη Σούπερ Μάρκετ, Ακρίτας και Ακρίτας Υπεραγορά περί παράβασης των κανόνων ανταγωνισμού από την επιχείρηση Carrefour Μαρινόπουλος. Η καταγγελία αφορούσε το σύστημα δικαιόχρησης (franchise) στην αλυσίδα 5 Μαρινόπουλος.

Η ανακοίνωση της εταιρείας

«Σεβόμαστε το θεσμικό ρόλο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ωστόσο θα θέλαμε να εκφράσουμε την έκπληξή μας για το περιεχόμενο της απόφασης. Σε κάθε περίπτωση, επιφυλασσόμαστε να ασκήσουμε κάθε νόμιμο δικαίωμά μας απέναντι σε αυτήν την απόφαση, την οποία θεωρούμε καταφανώς άδικη.

Ο Όμιλος Carrefour Μαρινόπουλος αποτελεί τη μεγαλύτερη αλυσίδα λιανεμπορίου στη χώρα μας και έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, με περισσότερους από 15.500 εργαζομένους, που θα συνεχίσει την αναπτυξιακή του πορεία, στηρίζοντας έμπρακτα την ελληνική οικονομία, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πελάτες και συνεργάτες του».

πηγή
enet.gr, 16:18 Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: