Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Εκλογές 4 οκτώμβρη... και ότι προλάβουν να κάψουν...

Ψηφίστηκαν στη Βουλή τα μνημόνια ΝΑΤΟ-Ελλάδας
Κατηγορία: Πολιτική
Δημοσίευση: 28-08-2009 13:45 από Ομάδα TVXS

TVXS.gr Project Ψηφίστηκαν στη Βουλή τα μνημόνια ΝΑΤΟ-Ελλάδας http://www.tvxs.gr/v19132



Κλείσιμο

Δύο μνημόνια συνεργασίας που επιτρέπουν τη διέλευση, την παραμονή και τη διεξαγωγή ασκήσεων ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην Ελλάδα κύρωσε χτες το θερινό τμήμα της Βουλής. Θέμα συνταγματικότητας τέθηκε από την αντιπολίτευση, η οποία ζήτησε την αναβολή της συζήτησης για την Ολομέλεια της Βουλής.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Ανοιχτά πλέον τα σύνορα για τους «ΝΑΤΟικούς» κατά τη διάρκεια ασκήσεων
Δημοσίευση: 02-09-2009 19:01
Το πρώτο μνημόνιο είναι το λεγόμενο Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την ευρωπαϊκή διοίκηση του ΝΑΤΟ (SHAPE). Το δεύτερο είναι το Μνημόνιο Κατανόησης που αφορά «στη συνεργασία μεταξύ του Ανώτατου Στρατηγείου των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης και του Πολυεθνικού Συντονιστικού Κέντρου Στρατηγικών Θαλάσσιων Μεταφορών των Αθηνών».

ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν την απόσυρση των μνημονίων και έθεσαν θέμα αντισυνταγματικότητας. Έκαναν λόγο για αναρμοδιότητα της Επιτροπής να αποφανθεί επί θέματος που «άπτεται εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων» και ζήτησαν να αναβληθεί η συζήτηση μέχρι να αποφανθεί επ’ αυτού το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής και να διεξαχθεί η συζήτηση στην Ολομέλεια.

Ωστόσο, οι βουλευτές της ΝΔ και του ΛΑΟΣ αλλά και ο πρόεδρος της Επιτροπής Μάξιμος Χαρακόπουλος, επεσήμαναν πως δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό αρμοδιότητα της Επιτροπής να αποφανθεί για θέμα συνταγματικότητας ή μη ενός νομοσχεδίου. Έτσι, η συζήτηση διεξήχθη και εγκρίθηκε η κύρωση αλλά πρόκειται να ζητηθεί έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για τη συνταγματικότητά του.

Το μόνο κόμμα που υπερψήφισε τα μνημόνια ήταν ο ΛΑΟΣ. Ο υφυπουργός Άμυνας Κ. Τασούλας παρουσίασε το πρώτο μνημόνιο ως ρύθμιση διοικητικού χαρακτήρα καθώς όπως υποστήριξε, «δεν εκχωρείται εθνική κυριαρχία. Δεν αποφασίζει το ΝΑΤΟ θα έρθω να κάνω απόβαση πεζοναυτών στη Μαγνησία, θέλετε δε θέλετε», αλλά αντίθετα απαιτείται η άδεια της ελληνικής κυβέρνησης. Σημείωσε ότι με τις ρυθμίσεις αυτές «θα αποφεύγουμε κάθε φορά τη διοικητική ταλαιπωρία και την επανάληψη», και ζήτησε να μην γίνεται σύγχυση μεταξύ των «αισθημάτων αντιπάθειας προς το ΝΑΤΟ και των πολιτικών και νομικών ζητημάτων».

Από το ΠΑΣΟΚ, η υπεύθυνη για θέματα Άμυνας, Βάσω Παπανδρέου, είπε ότι «η κυβέρνηση της Ν.Δ. δίνει “λευκή επιταγή” στον στρατιωτικό διοικητή του ΝΑΤΟ για τον καθορισμό ασκήσεων και επιχειρήσεων στη χώρα μας», ενώ τόνισε πως «μέσα από τεχνικά ή διαδικαστικά θέματα υποκρύπτεται εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Από το ΚΚΕ, ο βουλευτής Κώστας Αλυσανδράκης καταψήφισε και κάλεσε τον ελληνικό λαό να αυξήσει την επαγρύπνησή του για την εμπλοκή της χώρας μας σε «νατοϊκούς τυχοδιωκτισμούς».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Άννα Φιλίνη καταψήφισε επίσης και χαρακτήρισε ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι δεν καθορίζονται οι περιοχές που θα διεξάγονται ασκήσεις, παρά παραπέμπονται σε μεταγενέστερα κείμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: