Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Τι συμβαίνει με το χρηματιστήριο;

Κατά την γνώμη μου τους τελευταίους 2,5 - 3 μήνες χτίστηκε μια πυραμίδα από εγχώρια κεφάλια προκειμένου να εκμεταλλευτεί το κλίμα ευκαιρίας που είχε δημιουργηθεί στα τέλη Φλεβάρη με αρχές Μάρτη. Δέ ξέρω ποιοι και πώς ή και πόσα αλλά αυτό που ξέρω είναι πως οι πρώτοι που άρχισαν την έξοδο βγάλαν τρελά λεφτά!

Τα επίπεδα των δεικτών στις τιμές των μετοχών στα τέλη Φλεβάρη είναι ενδεικτικά των πραγματικών κεφαλαίων στην αγορά την εγχώρια και την παγκόσμια και αυτό δέ πρέπει να ξεχνιέται από τους σώφρονες ή ακόμη περισσότερο από τους επενδυτές που επιλέγουν την συντηρητική διαχείριση του χαρτοφυλακίου τους.

Αρχές Απρίλη 2009 ένα κύμα αισιοδοξίας στην παγκόσμια αγορά έφερε μαζικά και επανατοποθετήσεις στην ελληνική. Αυτό όμως που έφερε είναι και τα κέρδη σε εκείνους που είχαν προλάβει να πάρουν θέσεις και να εμφανίσουν με τις κινήσεις τους το ενδιάμεσο διάστημα την πραγματική δυναμικότητα των εγχώριων κεφαλαίων.

Οι επενδυτές που αποχώρησαν μόλις έγινε η άνοδος από την εισροή των ξένων έβγαλαν σημαντικά κέρδη. Ήταν εκείνοι που έπαιξαν συντηρητικά.
Οσοι μπήκαν αργότερα τώρα ή είναι στην κατηγορία που έφυγε νωρίς και κέρδισε είτε από τύχη είτε από πληροφορία
ή ανήκει στην κατηγορία που έχασε!
Η ομάδα όμως που κέρδισε από πληροφορία πρέπει να φαίνεται και να έχει αφήσει ίχνη και γιαυτό θα πρέπει να ελεγχθούν λογαριασμοί!
Φυσικά και μπορεί να κάνω λάθος και όλη αυτή η τεράστια διακύμανση να ήταν " τυχαία " αλλά τα τυχαία περιστατικά στη χώρα μας σπάνια είναι τυχαία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: